Olo huono? Kaikki hyvin?

Oon viime viikkoina ajatellu paljon enemmän kun tavallisesti. En usko, että taide tai sen tekeminen on koskaan saanut mua ajattelemaan yhtä paljon, kun mitä meidän ensimmäisen demon työstäminen. Se on hirveen tärkeetä, että ajattelee sitä, mitä ylipäätään ollaan tekemässä. Ennakkonäytöstä edeltävänä iltana istuttiin ajattelemaan, keskustelemaan ja tuntemaan työryhmän kanssa yhdessä. Ihan outoa, miten vasta tässä vaiheessa näkee ja ymmärtää tiettyjä asioita koko kokonaisuudesta.

Onko olo huono tästä maailmasta, onko kaikki muka hyvin? Mitä me halutaan tällä esityksellä sanoa? Onko ok näyttää lavalla ihan hirveitä asioita? Pitääkö niihin ottaa vahvemmin kantaa, ja mikä ylipäänsä on kannan ottamista? Riittääkö, jos asioita näytetään, vai pitääkö ne purkaa auki? Vaikka ei tarvitse sensuroida taidetta, tarkottaako se, että epätasa-arvoa ja vinksahtaneita valtarakenteita saa tuoda näyttämölle perustelematta tai pohjustamatta? Entä miten katsoja kokee tän kaiken, näkyykö meidän ajatus ja keskustelut kaiken pohjalla? Tarviiko näkyä? Miks Shakespearen tekstit on yhä kaikessa kamaluudessaan niin arvostettuja ja tätä päivää? Oliko Shakespeare aikansa edelläkävijä vai vaan paska jätkä?

Tosi vaikeita kysymyksiä, joihin kaikkiin en todellakaan tiiä vastauksia. Mut oon hirveen kiitollinen, miten suurten ja vaikuttavien juttujen äärelle ollaan tän työryhmän kanssa ajauduttu. Ollaan itketty ja naurettu, huudettu ja halattu, ärsyynnytty ja liikututtu. Ollaan tunnettu vahvasti yhdessä, ajateltu. Tää on ollu mulle tosi pysäyttävä, opettavainen ja merkittävä juttu ja on ollu ihanaa jakaa se näin upeiden, ihanien tyyppien kanssa. Ilolla ja innolla odotan, että päästään näyttämään kaikille, minkälaisia juttuja ollaan pyöritelty ja pohdittu, mitä ollaan opittu. Toivottavasti tää kokonaisuus herättää myös katsojissa ajatuksia.

Vaikka olis kiva löytää kaikkiin kysymyksiin vastaukset, pitää olla kiitollinen myös niistä kysymyksistä itsestään ja niiden aiheuttamista ajatussolmuista, tunnemyrskyistä ja fiilismöykyistäkin. Taiteen kuuluu herättää tunteita ja ajatuksia, miten se muuten voiskaan muuttaa maailmaa?

<3: Ella nätö ykköseltä



Tuu kattoo meidän demo Olohuonœ - kaikki on hyvin ja jää keskustelemaan ja vaihtamaan ajatuksia!

1.11 klo 15
2.11. Klo 19
3.11. Klo 19
5.11. Klo 13 ja klo 19

Kommentit