Kuolleita kärpäsiä ja sylkeä – kakkosten klovneriajakso







Kakkosten klovneriajakso alkoi lokakuun puolessa välissä. Jakson puitteet olivat siinä mielessä poikkeukselliset, että vain muutama ryhmästä teki klovneriaa ensimmäistä kertaa. Tasavertaisuuden nimissä lähdimme sukkahousut päässä kahlaamaan perussääntöjä läpi. Twingsit, kolmen sekunnin sääntö, katseen tärkeys ja neutraalimaskit tulivat tutuiksi alta aikayksikön. 


Käytettyämme puolitoista viikkoa reilun neljän viikon mittaisesta kurssistamme perussääntöjen kertaamiseen, oli aika laittaa maskit naamaan ja nenät päälle. Muutama uusi klovni näki päivänvalon ja koki mahtipontisen syntymänsä, ja vanhat klovnit pääsivät testailemaan siipiään jykevien samettiverhojen varjoista. Jakson aikana syntyi eheitä dramaturgisia kokonaisuuksia sekä vähän vähemmän harkittuja esityksiä. Koko klovneriajaksoa sävytti anarkismi: sääntöjä rikottiin antaumuksella, koko lajin perusteita kyseenalaistettiin. Klovnimaskien takaa pääsimme leikkimään, testaamaan rajoja ja käsittelemään iänikuista näyttelijäntyön ydinelementtiä, häpeää. 

Jakso huipentui suljettuun demoon, jossa nähtiin muun muassa desinfiointiaineen juontia, häpykarvahuumoria ja beatboxausta. Vaikka kurssi oli monin tavoin raskas, oli se myös äärettömän antoisa. Teatteriklovneriaan kiteytyy monia näyttelijäntyön peruselementtejä, ja uskon, että moni meistä pääsee hyötymään kurssin opeista tulevaisuudessakin. 

Kommentit