NÄTÖ 2: Lastenteatterijakso, -festivaalit ja kiertue

Nätö kakkosten alkuvuoteen kerkesi mahtumaan hyvin hykerryttävä, kutkuttava, ainutlaatuinen, opettavainen ja ilahduttava lastenteatterijakso. (Jaksoon kuului toki myös hikeä, kyyneleitä ja tunteiden laajaa skaalaa.) Jakso alkoi helmikuun alussa ja päättyi maaliskuun puolivälissä lastenteatterifestivaaleista jatkuneeseen lastenteatterikiertueeseen. 

Jakson alussa muistelimme omilta lapsuusajoilta satuja jotka olivat jääneet mieleen ja perehdyimme lapsen kehitykseen. Sitten jakauduimme kolmeen pienempään ryhmään koostamaan ajatuksia ja ideoita tarinoiksi. Jokainen ryhmä päätyi käsikirjoittamaan omat uudet esitykset.
Ryhmät siis käsikirjoittivat aluksi tarinan puhtaaksi, sitten kävimme läpilukuja yhdessä luokan kanssa ja saimme antaa palautetta toistemme töistä. Tätä kautta käsikirjoituksia vietiin eteenpäin ja lähdettiin treenaamaan. Ryhmät harjoittelivat tiiviisti neljän viikon ajan produktioitaan. Kerran viikossa esitimme teokset luokan kesken ja saimme taas yhdessä jakaa mielipiteitä ja kehitysehdotuksia sekä palautetta suorituksista.
Jokainen ryhmä hoiti oman esityksensä puvustuksen ja lavastuksen sekä niihin kuuluvat hankinnat. Tässä oli hyvä ottaa huomioon tuleva kiertue ja kaiken materian logistiikka. Yhteydenotot kiertuepaikkoihin eli eri päiväkoteihin, kouluihin ja toimintakeskuksiin oli myös ryhmien tehtävänä. Ohessa toimivat myös omat pienryhmät, jotka kokosivat festivaaleille kahvilaa ja aktiviteetteja ja osa markkinoi tapahtumaa. 

Seuraavanlaiset esitykset syntyivät prosesseissa….

Ryhmä: Rion soittoniekat
Esityksessä Lauri halusi saada kuvan salaperäisistä sambapapukaijoista ja osallistua sillä kuvakilpailuun. Matkalla Lauri kohtasi monta eläinystävää, mutta törmäsi myös vastoinkäymiseen. Esitys sisälsi paljon tanssia ja musiikkia, sekä riemukkaita värejä.

Ryhmä: Miitrein hotellilla
Esitys kertoi hullunkurisesta hotellista, sen omistajasta Miitreistä, hänen koirastaan ja hotellin vieraista. Yhtenä iltana yksi vieraista, hieno rouva Matami, katosi mysteerisesti. Koko hotelli käännettiin ylösalaisin Matamin etsinnöissä ja hotellin henkilökunta sekä vieraat joutuivat kiperiin tilanteisiin. Esitys sisälsi musiikkia ja paljon erilaisia hahmoja sekä jännitystä

Ryhmä: Laajasalon Daltonit
Esityksessä Daltonin sisarukset ovat joutuneet vankilaan varastettuaan omenoita. Eräänä aamuna he kyllästyvät vankilan oloihin ja päättävät aloittaa pakomatkan aidan toiselle puolelle. Sisaruksien perään lähtee Laajasalon poliisipäällikkö Surina. Esitys sisälsi varjoteatteria, akrobatiaa ja musiikkia.


Jo perinteeksi muodostuneet Laajasalon lastenteatterifestivaalit järjestettiin sunnuntaina 8.3. Laajasalon vapaapalokunnan tiloissa! Festareilla nähtiin nämä kaikki kolme esitystä sekä väliajoilla oli tarjolla erilaista puuhaa onginnasta kasvomaalaukseen. Kahvila tarjosi suolaista ja makeaa sekä VPK mahdollisti vieraille kurkistuksen paloautoon.
Seuraavalla viikolla ryhmät lähtivät lastenteatterikiertueelle esitystensä kanssa. Kaikki ryhmät vierailivat viikon aikana viidessä eri paikassa ilahduttamassa kaikenikäistä porukkaa.



Kommentit