3/7

 SYKSYN ENSIMMÄINEN DEMO



Näyttelijäntaide II - linjan tekstilähtöinen prokkisjakso käsitteli teatterihistoriaa. Ohjaava opettajamme Ullariikka Koskela oli valinnut meille tekstiksi Anton Tšehovin näytelmän Kolme sisarta (suom. Martti Anhava), ja tästä teoksesta opettelimme kolmen sivun pituisen kohtauksen jokaista roolia ja repliikkiä myöten. Ajauksena oli, että jokaisessa esityksessä kohtaus esitettäisiin paitsi eri tyylilajeissa myös vaihtuvalla miehityksellä.


Päivät alkoivat meditaatiolla, mikä oli hyvä tapa rauhoittua ja keskittyä tulevaan tekemiseen. Kurssin alkupuolella kävimme läpi länsimaisen teatterihistorian eri tyylilajeja luentojen ja harjoitteiden kautta. Käsittelemiämme tyylilajeja oli yhteensä seitsemän: Antiikin Kreikan tragedia, komedia, Shakespearin ajan teatteri, saksalainen ekspressionismi, Bertolt Brechtin eeppinenteatteri, Antonin Artaudin julmuudenteatteri ja absurdi teatteri. 



Seuraavaksi jakauduimme ryhmiin ja muunsimme kolme sivua Tšehovia kuhunkin tyylilajiin sopiviksi. Mutta koska aikataulu oli tiukka ja demon esityspäivät kolkuttelivat ovella, jätimme Shakespearen runomittaa mukailevan tekstiversiomme pois lopullisesta demosta.


Tarkoituksenamme oli arpoa eri roolitus jokaiseen esitykseen. Jossain vaiheessa aloimmekin miettiä olimmeko haukanneet liian ison palan puravaksi, ja harkitsimme treenattavien tyylilajien jakamista ryhmän kesken, jotta muistettavaa olisi vähemmän. Lopulta päätimme kunnianhimoisesti, että pystymme kuitenkin tekemään kaiken.


Tästä alkoikin sitten kova treenaaminen; jokaisella näyttelijällä oli 56 eri enemmän tai vähemmän alkuperäisen tekstin mukaista roolia opeteltavana. Jäimme treenaamaan koulun jälkeen repliikkejä ja kävimme läpi komedian iskuja.


Demossa näyttelijä sai olla varpaillaa, mitä sitä tänään pääsisi näyttelemäänkään. Kunkin tyylilajin välissä oli juhlava roolien arvonta ja juonto tulevasta tyylilajista. Pääsimme jokainen tekemään vähintään kaksi nimiroolia yhdessä esityksessä.



Jaksosta jäi käteen hyvä fiilis. Etenimme ryhmänä isoja harppauksia tehdessämme itsenäisesti töitä esityksen eteen. Kurssi oli kyllä mahtava ja haastava aloitus uuteen syksyyn!




Kommentit