KAMERANÄYTTELEMINEN // NÄTÖ 1


Marraskuussa pääsimme tekemään yhteistyötä Laajasalon opiston elokuvalinjan kanssa valmistaen ryhmissä lyhytelokuvat. Yhteisenä teemana kaikille elokuville toimi joulun aika. Tänä vuonna yhteistyö alkoi jo elokuvien ideointivaiheessa. Elokuvalinjalaiset ottivat päävastuun käsikirjoituksista ja nätöläiset pääsivät olemaan mukana niiden työstämisessä. Ennen varsinaista kurssin aloitusta kokoonnuimme useita kertoja pienryhmissä.

Viikolla 46 harjoittelimme ryhmissä ja opettajat kiersivät katsellen ja neuvoen pulmien ratkaisussa. Harjoittelimme kohtauksia tarkasti, helpottaen töitä kuvausviikolla. Valmisteluihin sisältyi kohtauksen harjoittelun lisäksi myös paljon muuta; leffalinjalaiset suunnittelivat valmiiksi mm. käytettävät kuvakulmat, aikataulutuksen ja puvustuksen.



Viikko 47 oli kuvausviikko! Jokaiselle lyhytelokuvalle oli varattu yksi kokonainen kuvauspäivä. Pitkistä kuvauspäivistä huolimatta intoa ja energiaa riitti! Puitteet olivat tosi ammattimaiset ja nätöläiset saivat realistisen kuvan elokuvan valmistamisesta. Kuvausviikon ohella pyöri Eeron pitämä varjokurssi, jonne pääsi osallistumaan silloin, kun ei ollut itse kuvauksissa. Varjokurssilla saimme tiivistetyn opastuksen siihen, mitä on kameranäytteleminen. Kuvasimme tunneilla lyhyitä hetkiä ja katsoimme sen jälkeen miltä ne näyttivät tutkien poikkeaako kamerassa näkyvä lopputulos itse näytellessä koetusta. Varjokurssilla käsiteltiin mm. mikroilmeitä, sanatonta näyttelemistä sekä itsenäisen harjoittelun merkitystä. Eero rohkaisi meitä leikkimään ja heittäytymään, luottamaan siihen mitä teemme.

Kameranäyttelemisen kurssin kruunasivat 13.12. pidetyt leffafestarit, jossa katsoimme yhdessä valmiit lyhytelokuvat. Oli upeaa nähdä lopputulokset ja fiilistellä niitä yhdessä. Leffafestarit striimattiin myös Youtubeen, josta ne ovat edelleen katsottavissa tästä linkistä: https://youtu.be/rTV7E0duAMg. Postauksen lopussa vielä linkit jokaiseen elokuvaan yksitellen.


“Elokuvakurssi oli ainutlaatuinen kokemus. Minusta on ihanaa, että täällä Laajasalon opistossa on tällainen tilaisuus opiskella kameranäyttelemistä ammattimaisella tasolla. Laajasalon elokuvalinjalaisilla oli kaikki elokuvan tekemiseen liittyvät välineet kuten valot, ääni, puomi ja paljon muitakin mihin en itse tiedä sanoja. Tuntui aivan luksukselta, kun ainut tehtävä oli opetella vuorosanat ulkoa ja pohtia miten kameran edessä näytteleminen eroaa teatterin lavalla olemisesta. Laajasalon elokuvalinjan opiskelijat olivat todella ammattitasoisia ja olen kiitollinen, että pääsin tekemään töitä heidän kanssaan.” - Sofia

“Oiii tää kurssi oli ihan BEST!! Oli kiva päästä tutustuu leffalinjan ihaniin tyyppeihin ja päästä tekee yhteistä prokkista. Kuvattiin yö neljään, mut onneks viikon koulupäivät alko vast kaheltatoista aamulla, niin sai lisäks nukkuu pitkään. Meil oli ihana työryhmä ja saatiin kasaan ihana leffa!❤️” - Iida

“Oli hienoa päästä mukaan jo ideointi- ja käsikirjoitusvaiheessa, jolloin pystyi sekä vaikuttamaan enemmän koko prosessiin, että ymmärsi paljon paremmin henkilöt, niiden motiivit, keskinäiset suhteet ja näiden kaikkien dramaturgiset merkitykset. Kameranäytteleminen oli sekä hauskaa, että haastavaa, ja kurssi antoi hyvän kuvan siitä, millaisia asioita tulee ottaa huomioon kameran edessä näytellessä ja ylipäätään kuvauspaikalla toimiessa.” - Niilo


“Yksi lemppareistani tähän mennessä. Se, että sai olla osana luomassa käsikirjoitusta ja taiteellisia ratkaisuja kuten kuvauspaikkaa anto tosi hyvän fiiliksen. Oli hienoa myös tehdä työtä yhdessä sekä näyttelijöiden että filmialan opiskelijoiden kanssa ja nähdä mitä kaikkea rikkautta jo yhden lyhytelokuvan tekemiseen kuuluu. Sai myös kuvaa siitä miten kameranäytteleminen eroaa teatterinäyttelemisestä ja kurssin ohessa pyörinyt kameranäyttelemisen "Varjokurssi" tuki oppimista.” 
- Alex


“Mulla ei ollut yhtään aiempaa kokemusta kameranäyttelemisestä, mutta tällä kurssilla yhdessä tekemällä oppi tosi paljon! Meillä oli niin suunnitteluvaiheessa kuin kuvauksissakin tosi hyvä meininki ja avoin asenne, ne auttoivat myös oppimaan. Parasta oli päästä tekemään yhteistyötä ja tutustumaan leffalinjan opiskelijoihin, jotka olivat kyllä tosi taitavia. Tätä lisää! <3” - Elina



Nätö 1 kiittää leffalinjan opiskelijoita antoisasta yhteistyöstä! Kiitokset myös vastuuopettajille; Janne Lonka, Ullariikka Koskela, Maiju Leppänen ja Börje Hellén.

VALMIIT LYHYTELOKUVAT:

ERÄPÄIVÄ https://youtu.be/gVJewx3jz2Q

KRIISI https://youtu.be/X-tx5tKVI6k

PERHEJOULU https://youtu.be/OnU4g62QgOo

TOSI KAUNIS, TOSI HAURAS https://youtu.be/Q4vYvhVU70k

PIPARKAKKUTALO https://youtu.be/USoFTMgXhhU

PUNAINEN AATTO https://youtu.be/H3l84RUf00U

NÄEN TEISTÄ LÄPI https://youtu.be/-ECVtPBcil0

NÄEN TEISTÄ LÄPI (versio 2) https://youtu.be/lN29TuLZ-yI

HAPPY NEW YEAR https://youtu.be/5V5GN0eeuOU

SILTA (HAPPY NEW YEAR versio 2) https://youtu.be/KZ3YQdP4M4w

KIRJEILLÄ KIERRELLEN https://youtu.be/euhBnNyFxa0

FLING https://youtu.be/aPPuUNAs3_M


Kommentit