MONOLOGIKURSSI // NÄTÖ1





"Monologikurssi oli mielettömän haastava, mutta samalla myös todella palkitseva. Monologin työstämisen lukuisiin eri vaiheisiin löytyi paljon työkaluja niin tekstin opettelun, dramaturgian suunnittelemiseen, kuin esittämiseenkin." - Niilo

"Tällä kurssilla korostettiin itseohjautuvuutta sekä omaan visioon luottamista ja se oli samaan aikaan todella haastavaa ja tarpeellista. Ja ehkä juuri näiden takia sain tästä intensiivisestä kurssista tosi paljon irti, itseluottamusta ja iloa! <3" - Ellu

Yllä nätö 1-opiskelijoiden tuntemuksia monologikurssista. Joulukuun alussa pidetyllä parin viikon mittaisella kurssilla opimme valtavasti mm. monologiesityksen dramaturgiasta, päähenkilön syventämisestä, rytmityksestä ja jännitteestä. Pohdimme jälleen kerran sitä, olisiko tuttuja rakenteita mahdollista rikkoa. Entä mitä abstraktien ideoiden kautta työstäminen saisi aikaan? Miten pääsen irti “monologiäänestä”? Ja mikä tärkeintä, mitä haluan kertoa monologillani?


Ensimmäisten päivien joukossa koimme tärkeitä hetkiä minäkuvia katsellessa. Jokainen luokaltamme sai mahdollisuuden kertoa itsestään jonkin taideteoksen tai rekvisiitan kautta. Minäkuvien jakaminen lähensi luokkaamme ja olivat oiva aloitus monologien tutkimiseen. Seuraavaksi saimme tehtäväksi valita itsellemme muutaman minuutin mittaisen tekstin, jota haluamme lähteä työstämään. Tekstejä oli laidasta laitaan humoristisista koskettaviin. Monologit käsittelivät monenlaisia aiheita; hitaita kävelijöitä, kunnianhimoista kesähäiden suunnittelua, lempeää äitiyttä, mielenterveyttä, kuolemaa, kierrekorkillisten jugurttipurkkien tyhjentämistä sekä kaikkea edellämainittujen väliltä.

Monologeja työstettiin erilaisten harjoitteiden kautta; kuvittelimme kävelevämme liukkailla kivillä tai myrskyisässä tuulessa, lisäsimme asiayhteydestä irrallisen liikkeen ja katsoimme mitä se sai aikaan. Ei ollut väärää eikä oikeaa vastausta. Mikä tahansa saattoi viedä monologia oivaltavasti eteenpäin. Tekstit ja ilmaisu syvenivät merkittävästi lyhyenkin ajan sisällä. Oli ihanaa saada kokeilla ja heittäytyä uuteen ilman tulospaineita. Se onkin yksi tämän kurssin ja koko vuoden tärkeimpiä oppeja: uskalla leikkiä! Täällä siihen on täydellinen mahdollisuus.

Kurssi huipentui kahteen avoimeen harjoitukseen, jota tulivat seuraamaan Nätö 2 sekä muutamat läheiset. Oli hienoa kokea monologien kasvavan vielä lisää yleisön läsnäollessa. Tällä kurssilla on opittu luottamaan omaan näkemykseen ja rohkaistu ryhtymään sanoista tekoihin. Jokainen oli vastuussa omasta monologistaan ja suunnitteli sekä hankki siihen tarvittavan rekvisiitan, lavastuksen ja puvustuksen. Avoimen harjoituksen järjestimme yhdessä luokkana; suunnittelimme toimivan rakenteen monologien esittämisjärjestyksestä, huolehdimme valaistuksesta, videoinnista sekä yleisön infoamisesta. Oli upeaa huomata, kuinka kaikki on mahdollista, kun vain alkaa tekemään.

Kommentit