Nätö II:n Materiaalista esitykseksi -kurssi 2/4: Kuukammoon

 Materiaalista esitykseksi oli kurssi, joka toteutettiin yhteistyössä Teatterikorkeakoulun kanssa. Laajasalon opiston Näyttelijäntaide II -luokka pääsi työskentelemään uskomattoman taitavien ohjaajien, dramaturgien sekä valo-, ääni- ja pukusuunnitelijoiden kanssa, jotka ovat Teatterikorkeakoulun sekä Aalto-yliopiston 2. vuosikurssin opiskelijoita. 

Syntyi neljä ainutlaatuista teosta, jotka jättivät pysyvän jäljen niin tekijöihin kuin katsojiin. Tässä neliosaisessa blogi-sarjassa jokainen ryhmä pääsee kertomaan omia kokemuksia ja tuntemuksiaan kurssista.

 

Kuukammoon: 

 

”Viisi hahmoa tuijottavat kuuta. Susi ulvoo. Alkaa ihmisen viimeinen ilta. Ja sitä seuraa viimeinen yö. Eikä mikään ole miltä näyttää.”

 

Selenofobia / kuukammo: voimakas, usein lamaannuttava pelkotila kuuta kohtaan

Niin kiiluu alta pilvipäärmeen kuu
kuin silmä paholaisen — voittajamme.

Ja voimamme kuin masto katkeaa.
Jo kirves kauan vartoi juurellamme.
Lyö salama. Ja taivas ratkeaa.
Me tyhjin silmin sitä tuijotamme.

Ja pelastummepa tai hukumme,
me emme koskaan näe kotirantaa.
Ei meitä Kuolonmaassa tunne sukumme,
kun aavelaiva meidät sinne kantaa.
Purjehtijat – Uuno Kailas, 1932

 

Esityksen yksi inspiraation lähteistä oli Uuno Kailaan runot - aiheina uni, kauhu ja kuolema.

 

Työryhmäämme kuului näyttelijöiden lisäksi Teatterikorkeakoulun suunnittelijat: Ohjaaja, dramaturgi, lavastaja, puvustaja, äänisuunnittelija sekä valosuunnittelija. Ryhmämme yhteishenki syntyi vahvaksi jo heti ensimmäisestä tapaamisesta lähtien, ja kommunikointi sekä turvallisen tilan luominen oli meille ensisijaisen tärkeää.


Kaikilla hahmoilla oli monologeja joita harjoiteltiin yhdessä ohjaajan kanssa. Tekstin haltuunoton jälkeen päästiin leikkimään tekstillä ja katsomaan mihin kaikkeen se taipuu. Varsinkin hahmojen syvennyttyä jokainen löysi paljon lihaa luiden ylle esiintymiseen.

 


Emme harjoituskaudella vielä tienneet pääsemmekö esittämään teosta yleisölle. Vallitsevat rajoitukset koskien yleisötilaisuuksia avautuivat juuri päivää kahta ennen ensi-iltaa. Dramaturgi taisi huudahtaa ”Näittekö viestin? Saadaan yleisö!”


 

Esityskausi oli antoisa. Kokonaisuus kasaantui joka esityksen jälkeen enemmän yhteen ja luottamus itseensä, toisiimme, lavaan ja yleisöön kasvoi. Oli mieletöntä huomata kuinka looppimaisen hypnoottisesti hyppäsi esityskauteen sisään. Viimeisen esityksen kohdalla totesi, että hyvin voisi jatkaa vielä tuplanäytökset.


Mullistava kokemus, sydän täysi.


Työryhmä

*        Ohjaus ja teksti: Miika Karvanen (ohjauksen koulutusohjelma, 2. vuosikurssin opiskelija)

*        Lukeva dramaturgi ja esitysdramaturgi: Juti Saari (dramaturgian ja näytelmän kirjoittamisen koulutusohjelma, 2. vuosikurssin opiskelija)

*        Lavastus ja graafinen suunnittelu: Hanna Erämaja (esittävien taiteiden lavastus, 2. vuosikurssin opiskelija)

*        Valosuunnittelu ja video: Katinka Ebbe (valosuunnittelun koulutusohjelma, 2. vuosikurssin opiskelija)

*        Äänisuunnittelu & laulut: Miia Junes (äänisuunnittelun koulutusohjelma, 2. vuosikurssin opiskelija)

*        Pukusuunnittelu & naamiointi: Tuuni Jacobs (Aalto ARTS)

*        Lavalla: Ada Heikkilä, Rosa Honkonen, Iina Nyländen, Krista Raitalahti, Soile Vesala (Kaikki Laajasalon opiston Näyttelijäntaide II -linjan opiskelijoita)

 

 

Kuvat: Anton Baer 

 

Kommentit