LASTENTEATTERIA! / Nätö II


Juliste Venla Pulkkinen

Maalis-huhtikuussa nätökakkoset sukelsivat lastenteatterin maailmaan jakautuen neljään pienryhmään. Kurssi muodostui pääosin itsenäisestä työskentelystä ja näin ollen kunkin ryhmän oli opeteltava myös suunnittelua ja aikataulutusta, jotta esitys valmistuu ajallaan. Lisäksi oli valmistettava tai hankittava puvustus, lavastus, juliste, mahdolliset äänimaisemat sekä suunniteltava esityksen kuljetettavuus. Kurssi tuntui erittäin hyödylliseltä etenkin tulevaisuuden mahdollisia freelance-aikoja ajatellen. Jokainen ryhmä valmisti esityksen alusta loppuun aivan itse toimien usealla osa-alueella! Ja tietysti saimme apua myös kurssin ohjaavilta opettajilta Ullikselta ja Jannelta. He kiersivät säännöllisesti seuraamassa miten esitykset valmistuvat ja auttoivat tarpeen tullen. Eräs Jannen opeista kuului näin: "Mitä et voi peittää, korosta!"


Kurssin päätteeksi saivat ensi-iltansa nämä neljä esitystä:

Ikimetsän kadonnut kevät

Konstin ja Otavan avaruusseikkailu

Milja ja käkikello

Tohtori Sipulipää ja kummalliset tunteet


Näytelmät esitettiin ensikerran Lasten lauantai-festareilla, jossa oli tänä vuonna ennätysmäärä kävijöitä. Tapahtumassa oli esitysten lisäksi nätöläisten järjestämiä ohjelmapisteitä kuten kasvomaalaus, onginta ja värityspiste. Nälän yllättäessä kahviosta sai ostettua suolaista ja makeaa purtavaa kera kahvin ja mehun. Ja kyllä pari välidiscoakin ehdittiin tanssahtelemaan! Festaritapahtuman jälkeisellä viikolla kukin ryhmä lähti kiertämään esityksensä kanssa mm. Helsingin päiväkoteihin ja kouluihin vieden teatterin lähelle myös niitä, jotka eivät taidetta muuten pääsisi kokemaan.






Alla vielä kahden ryhmän fiiliksiä kuluneesta kurssista:


"Meidän ryhmä lähti yhteisen aiheen keksittyä rakentamaan käsikirjoitusta kokonaisuudesta yksityiskohtiin zoomaten; ensin loimme synopsiksen koko näytelmälle, sitten kohtauksille ja lopuksi käsikirjoitimme kukin yhden kohtauksen. Haluttiin luoda tarumainen lastensatu, jossa yhdistyivät taikametsä ja suomalaisen mytologian hahmot. Hahmojen rakentaminen isomman teeman kautta tuntuivaivattomalta ja esimerkiksi hahmojen dynamiikkojen tutkiminen ja kehittäminen käsikirjoitusta tehdessä oli tosi mielenkiintoista! Suurin teema meidän esityksessä oli muuttuva maailma ympärillä ja miten siihen ei voi aina vaikuttaa. Ajateltiin näin, koska lasten elämissä varsinkin on niin paljon tapahtumia joihin he eivät voi itse vaikuttaa.

Lapsiyleisölle esittäminen oli valtavan hauskaa! Lapset on niin selkeä yleisö, he joko on mukana tai eivät oo ja palaute kuuluu usein saman tien. Lapsille esittäminen oli hieno ja palkitseva kokemus, he olivat yleisönä niin läsnä ja mukana tarinassa.

Käsitys lastenteatterista muuttui siten, et sen ei tarvii olla sellasta lässynlää-tyyppistä vaan et se voi kiinnostaa itseäkin ja siinä samalla viihdyttää lapsiyleisöä. Se, että päästiin rakentamaan koko esitys ryhmänä alusta asti itse oli tosi hieno ja opettavainen kokemus! Opittiin pitkäjänteisyyttä, omiin ideoihin luottamista sekä seisomaan niiden takana. Opittiin valtavasti myös tuotannollisia juttuja; budjetin suunnittelua, aikataulutusta, työnjakoa yms!

Meil oli tosi vahvaa tekemistä ja tuli tosi hyvä lopputulos, luotettiin meiän omaan juttuun ja se näky!"

- Ikimetsän kadonnut kevät -ryhmä


"Oli hienoa luoda esitys täysin tyhjästä ja itse alusta asti sekä ennenkaikkea nähdä se printattuna plarina! Kaikkien kädenjälki näkyi yhtälailla. Nuorelle yleisölle esiintyminen oli älyttömän antoisaa. Tuntui erityisen tärkeeltä esiintyä esimerkiksi koululla jolla ei muuten olisi resursseja kokea taidetta. Oli antoisa ja hauska kurssi!"

- Tohtori Sipulipää & kummalliset tunteet -ryhmä



Kuvat Jenni Määttä


Kommentit