Näyttelijäntaide 2 - Muut kurssit

Viimeinen viikko Laajiksessa kolkuttelee jo ovella, joten on aika suunnata ajatukset blogin puolella menneeseen vuoteen kokonaisuutena. Aiemmissa postauksissani olen käsitellyt suurempia, yhtäjaksoisia kursseja, mutta niiden ohella opetukseemme on mahtunut paljon muitakin kursseja, joita on levitetty harvemmilla tunneilla koko vuoden ajalle. Tässä siis lyhyt kokoaminen siitä, mitä kaikkea muuta olemme Laajiksessa puuhanneet!


Uta Hagen -tekniikka

Henkilökohtaisesti tämä on ollut yksi ehdottomista suosikeista Laajiksen aikana! Uta Hagen -tekniikan (“uta”) tunneilla olemme syventyneet Uta Hagen -nimisen näyttelijän ja teatteriharjoittajan luomiin näyttelijäntyön perusharjoitteisiin. Kurssilla jokainen opiskelija tekee vuorollaan yksin harjoitteita, joissa etenee järjestyksessä 1-10. Harjoitteissa opiskelija esiintyy ns. superminänä, ei varsinaisena hahmona (paitsi viimeisessä harjoitteessa) vaan omana itsenään. Harjoitteet ovat yksinkertaisuudessaan erilaisten toimintojen tekemistä ja katseen alaisena olemista.


Tekniikan pohjana on idea antaa näyttelijälle työkaluja, joilla tutkia omaa roolihahmoaan ja hahmon toimintaa arkisessa ympäristössä - löytää tapa, jolla hahmo ajattelee, toimii ja suhtautuu ympäristöönsä. Tekniikan harjoittelu Laajiksessa auttaa häpeän ja jännityksen sietämisessä ja opettaa yhteyttä itseen taiteilijana. Se antaa mahdollisuuden itsetutkiskeluun sekä omien kokemusten sanoittamiseen. Harjoitteissa ei pyritä teatteriympäristöön vaan tarkoitus on olla kodinomaista ja asioita tutkitaan realismin ja ns. naturan kautta. Tekniikan ytimessä on rentous ja katseen alaisena olemisesta nauttiminen. 


Kurssia opettaa Ullariikka Koskela.


Liike näyttelijäntaiteessa

Tämä kurssi on antanut minulle valtavasti esiintyjänä. Kurssi on nimenomaan kurssi liikkeestä, oman kehon liikuttamisesta ja yhteyden löytämisestä omaan kehoon. Laajikseen päästäkseen ei tarvitse olla tanssija eikä tarvitse olla kokemusta tanssimisesta. Tämän kurssin kautta olen itse löytänyt ilon liikkeestä ja se on antanut rohkeutta ilmaista itseäni enemmän kehollisesti. Kurssin tunneilla teemme paljon niin kutsuttuja kuljetuksia, joissa tuotamme vapaata, improvisoitua liikettä opettajamme, Elina Kiviojan, ohjeilla. Ytimessä on kuitenkin oman kehon liikuttaminen tavalla, joka tuntuu hyvältä. Ajoittain kurssilla harjoitellaan koreografioita ja muuta ohjatumpaa liikettä.


Laulutunnit ja kuoro

Kuten liikkeestä puhuessani, Laajiksessa ei tarvitse olla laulaja sinne päästäkseen. Laulutunteja meillä oli Nätö 2 -vuonna 5x30min niin syksyllä kuin keväälläkin. Näiden tuntien aikana pääsemme yksityisopetuksessa opettajamme, Kristiina Katteluksen, kanssa työskentelemään oman lauluäänemme kanssa, opimme oikeaa laulutekniikkaa ja pääsemme työstämään valitsemiamme biisejä. Syys- ja kevätlukukaudet päättyvät lauludemoihin, joissa jokainen pääsee esittämään valitsemansa kappaleen yleisölle. Laulutuntien suurin oppi on löytää rohkeutta laulaen esiintymiseen.


Laulutunteja tukemassa on kerran viikossa pidettävät kuorotunnit, joissa opettelemme lisää laulutekniikkaa sekä opimme laulamaan moniäänisesti kuorossa. Kuorossa opeteltuja biisejä esitetään myös lauludemoissa sekä joulu- ja kevätjuhlissa.


Akrobatia

Akrobatiatunneilla pääsemme opettajamme Jarkko Mandelinin johdolla tutustumaan kehonhallintaan sekä erilaisiin akrobatiaharjoitteisiin ja tekemään erilaisia koordinaatiokykyä vaatiivia liikesarjoja. Tunteja järjestetään noin kerran viikossa. 


Puheopetus

Puheopetustunnit tukevat vahvasti muuta näyttelijäntyönopetusta. Tänä lukuvuonna meitä opetti Heini Nikander. Tutustuimme ergonomiseen puheeseen, äänenkäyttöön sekä äänenhuoltoon. Heinin ohjauksella pääsimme konkreettisesti työskentelemään erilaisten tekstien parissa sekä leikkimään erilaisilla äänillä.


Kameranäytteleminen

Kameranäyttelemisen kurssi suoritettiin yhdessä Laajasalon opiston elokuvalinjan ja kirjoittajalinjan kanssa. Kurssi oli meidän linjamme osalta lyhyt puristus - kahden viikon aikana jokainen meistä tähditti 1-3 lyhytelokuvassa, jotka esitettiin Cinema Orionissa kurssin päätteeksi. Kurssi on monille hyvä ensikosketus kameratyöskentelyyn ja opettaa moniammatillisessa ryhmässä työskentelystä.


Kaikki edellä mainitut kurssit ovat ns. jatkokursseja näyttelijäntaide 1 -vuoden jälkeen. Niissä jo vuoden Laajiksessa opiskelleet pääsevät jatkamaan siitä, mihin ovat edellisenä vuonna jääneet, mutta uudet opiskelijat pääsevät nopeasti mukaan.


Ryhmäkuva viimeisen lauludemon jäljiltä 24.5.2024


Teksti: Eljas Viitanen

Kommentit