- Hae linkki
- X
- Sähköposti
- Muut sovellukset
Marraskuun alussa NÄTÖ1 aloitti kuuden päivän monologikurssin, jonka aikana työstettiin eri harjoittein tekstejä, ja joista valmistettiin monologidemot. Puolitoista viikkoa ennen kurssia saimme opettajaltamme tehtäväksi valita tekstin, jonka tuli kestää luettuna n. 2 minuuttia. Teksti oli vapaavalintainen, ja niiden kirjo ulottui potilasohjeesta Rosa Liksomin novelleihin.
Ensimmäisen päivän aloitimme keskustelemalla valituista teksteistä, ja valitsimme niistä minuutin pituisen tekstipätkän, josta valmistimme kolme eri versiota; intuitiivinen ja oman fiiliksen mukainen, täysin erilainen kuin ensimmäinen versio, ja kolmannen jossa oli mukana toiminto.
Seuraavana päivänä aloitimme puhumalla tekstejä opettajan ohjeiden siivittämänä, esim. mene pieneksi, ole laaja jne. Teimme myös kuljetuksen parin kanssa, jossa toinen puhui tekstiä, ja tutki kuljetuksen synnyttämiä impulsseja. Tämä tuntui hankalalta, jos teksti ei ollut kunnolla hallussa.
Seuraava harjoite tuntui kummalliselta; teimme psykofyysisen harjoitteen, jossa kuoriuduimme munasta eläimeksi, joka lopulta poksahti. Tämän avulla tutkimme muodonmuutoksen tuottamia impulsseja. Loppupäivästä työstimme tekstiä jännitteen kautta, joka piti purkaa yllättävällä tavalla esim. tunteen vaihdoksella.
Opettajamme muistutti, että monologista pitäisi aina löytyä selkeä kaari, ja että yllättävä käänne pitää katsojan mielenkiinnon yllä - esim. mitä synnyttää se, että näyttelijä on ikkunan toisella puolella, ja on heittävinään lumipallon ikkunaa kohti. Seuraavien päivien aikana jatkoimme tekstien työstämistä tutkien mm. suhdetta yleisöön, tekemisen motiiveja, jännitettä ja olemista. Näiden oppien pohjalta aloitimme kokoamaan itsenäisesti monologidemoja. Harjoittelimme vielä omia monologeja demopäivän aamuna. Yleisöksi tulivat NÄTÖ2 opiskelijat. Monologit olivat keskenään todella erilaisia, joka yllätti meistä jokaisen. Demojen jälkeen kaikille jäi onnistunut ja innokas fiilis!
Kurssin aikana tehtyjä huomioita:
- Tietyt harjoitteet toimivat tiettyjen tekstien kanssa paremmin kuin toisten tekstien
- Kehon lämmitteleminen on tärkeää, jotta voi olla valpas impulsseille
- Fyysisyyden hyödyntäminen kehittää tekstiä
- Harjoittele konkreettisesti, älä valmistele vain ajatuksen tasolla!
- Kavereiden kanssa harjoittelu ja ulkopuolisten palaute on arvokasta
- Luota itseesi - ei ole oikeaa eikä väärää tapaa tehdä tai olla!