DIALOGIKURSSI / NÄTÖ 1

Julisteen suunnittelu & toteutus: Sofia Linnarinne, Valokuva: Emmi-Maria Piirainen
 
                            

Syys-lokakuussa Nätö 1 haastoi itseään ja pohti yhdessä suuriakin kysymyksiä kolmen viikon mittaisen dialogikurssin parissa. Mitä on sanaton dialogi?  Kuinka dialogi toimii katsojan ja esiintyjän välillä? Vaatiiko dialogi aina elollisen vastaparin? Tuttujen rajojen rikkominen, näkökulmien laajentaminen, sanaton toiminta, kuunteleminen ja aistiminen sekä toisiimme luottaminen olivat vahvoja teemoja kuluneella kurssilla.

Ensimmäisten päivien joukossa kävimme kokemassa Stansvikin ikimetsän vaikuttavuuden. Kyseistä metsää oltiin siinä vaiheessa suunniteltu kaadettavaksi rakennusten tieltä, mikä toi oman vaikutuksensa kokemukseen. Saimme jokainen noin 1,5 tuntia aikaa kierrellä vapaasti metsässä aistien ja kokien sen omilla tavoillamme. Kokemus herätti vahvoja tunteita ja inspiroiduimme tuomaan metsän äänen esiin myös demossamme.

Olemme tutkineet kurssilla dialogia lisäksi tekstin kautta. Saimme eräänä viikonloppuna tehtäväksi tutustua Minna Canthin näytelmään Anna Liisa ja olemme käyttäneet siitä erästä otetta harjoittelussamme. Olemme oppineet rikkomaan tekstiä, katsomaan sitä yllättävistäkin näkökulmista, ottamaan vastanäyttelijästä impulsseja sekä hyödyntämään jännitettä. Olemme käsitelleet tekstiä myös historiallisesta näkökulmasta tutustuen 1800-luvun käyttäytymismalleihin, elekieleen sekä statuksiin eli arvoasemiin.

Demoa lähdimme rakentamaan luomalla pienissä ryhmissä kohtauksia inspiroituen Anna Liisa -näytelmästä ja kaikesta kurssilla koetusta. Keskustelimme yhdessä siitä, minkälaisia asioita haluamme demollamme tuoda näkyviin; minkälaista maailmaa haluamme olla luomassa. Inspiraatiota herättivät mm. jämähtäneiden rakenteiden murtaminen, tasa-arvon merkitys sekä sen äänen huutaminen, joka ei yleensä tule kuulluksi. Demosta muodostui värikäs ehyt kokonaisuus, jossa jokainen tuli vuorollaan nähdyksi.

Valokuva: Iina Nyländen

Kurssi on opettanut valtavasti! Olemme oppineet kuuntelemaan toisiamme, aistimaan ympärillä olevan, laajentamaan näkökulmiamme sekä avaamaan itsemme. Kyseiset opit toimivat arvokkaana pohjana, jonka päälle on turvallista alkaa rakentaa omaa taiteilijaansa.

Alla vielä tunnelmia ja oivalluksia kurssista Nätö 1 - opiskelijoilta:

"Dialogikurssi oli huikee. Se lähti jotenki itsetutkiskelusta, luottamuksen rakentamisesta ja heti opittiin et kaavojen ja sääntöjen muokkaaminen & rikkominen on tilanteen tullen sallittua. Sit alettiin ottaa kontaktia muihin esim. Minna Canthin Anna Liisa tekstiä hyödyntäen. Teimme paljon erilaisia pieniä etydi kohtauksia tekstin pohjalta. Lopulta kokosimme yhteen tekemiämme kohtauksia ja hioimme niitä demon muotoon. Itse rakastin demoamme paljon. Siinä oli niin tuskaa, raikuvia ilon huutoja, rakkautta, improvisaatiota sekä kokeiluvuutta ja vielä paljon muuta. Kiitos kurssista se jäi sydämeen❤️❤️" 
- Iida

"Dialogikurssilla ja etenkin demossa annoimme äänen asialle joka ei pystynyt puolustautumaan, kuten Minna Canth antoi äänen naisille"
- Sofia

"Dialogikurssi oli mulle ennen kaikkea läsnäoloa, kuuntelua ja kommunikointia. Ja niin paljon muuta! Oli hämmentävää ja kaunista huomata, miten monin tavoin keskusteluyhteyden voi löytää toisten kanssa ilman sanoja ja sanoilla ja yhtä kiehtovaa oli myös huomata, milloin tuo yhteys katkeaa ja miksi. Itselleni suurin oivallus tämän jakson aikana oli se, etten voi tehdä oikein tai väärin, voin vain tehdä. Eikä siinä oikein edes muista omaa keskeneräisyyttään kun ei koe tarvetta olla valmiskaan."
- Elina
Valokuva: Iina Nyländen




Kommentit